Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner

Urodzony w 1955 roku, kompozytor. Od 1977 roku związany z „Piwnicą pod Baranami”. Uchodzi za jednego z najwybitniejszych kompozytorów muzyki filmowej na świecie. Współpracował między innymi z Louisem Malle, Agnieszką Holland, Luisem Mandoki, Krzysztofem Kieślowskim. Najważniejsze nagrody to: dwa Cezary przyznane przez Francuską Akademię Sztuki i Techniki Filmowej za filmy: Trzy kolory: Czerwony i Elisa; Srebrny Niedźwiedź otrzymany na Festiwalu Berlińskim za film w reżyserii Sorena Kragha-Jakobsena „Wyspa przy ulicy Ptasiej”. Za muzykę do filmu Trzy kolory: Niebieski został uznany za Najlepszego Kompozytora Muzyki Filmowej przez Stowarzyszenie Krytyków Filmowych w Los Angeles. Zbigniew Preisner jest członkiem Francuskiej Akademii Sztuki i Techniki Filmowej. W sumie skomponował muzykę do ponad 80 filmów Wydał kilkanaście płyt z muzyką filmową.

Dyskografia filmowa

  • „Prognoza pogody” (1982; reż. Antoni Krauze)
  • „Kilka obrazów w czasie przeszłym” (1983;reż. Jacek Link-Lenczewski)
  • „Psychoterapia” (1983; reż. Maciej Drygas)
  • „Bez końca” (1984; reż. Krzysztof Kieślowski)
  • „Przez dotyk” w cyklu „Kronika wypadków” (1985; reż. Magdalena Łazarkiewicz)
  • „Lubię nietoperze” (1985; reż. Grzegorz Warchoł)
  • „Ucieczka” w cyklu
  • „Kronika wypadków” (1986; reż. Tomasz Szadkowski)
  • „Kołysanka” (1986; reż. Ephraim J. Sevela)
  • „Kocham kino” (1987; reż. Piotr Łazarkiewicz)
  • „Krótki film o zabijaniu” (1987; reż. Krzysztof Kieślowski)
  • „Sami dla siebie” (1987; reż. Stanisław Jędryka)
  • „Dekalog” (1988; reż. Krzysztof Kieślowski)
  • „Dziewczynka z hotelu Excelsior” (1988; reż. Antoni Krauze)
  • „Krótki film o miłości” (1988; reż. Krzysztof Kieślowski)
  • „Ostatni dzwonek” (1989; reż. Magdalena Łazarkiewicz)
  • „Prominent” (1990; reż. John Irvin)
  • „Europa, Europa” (1990; reż. Agnieszka Holland)
  • „W środku Europy” (1990; reż. Piotr Łazarkiewicz)
  • „Zabawa w Boga ” (1991; reż. Hector Babenco)
  • „Podwójne życie Weroniki” (1991; reż. Krzysztof Kieślowski)
  • „Skaza” (1992; reż. Louis Malle)
  • „Olivier, Olivier” (1992; reż. Agnieszka Holland)
  • „Zwolnieni z życia” (1992; reż. Waldemar Krzystek)
  • „Trzy kolory: Biały” (1993; reż. Krzysztof Kieślowski)
  • „Trzy kolory: Niebieski” (1993; reż. Krzysztof Kieślowski)
  • „O fio do horizonte” (1993; reż. Fernando Lopes)
  • „Tajemniczy ogród” (1993; reż. Agnieszka Holland)
  • „Mouvements du desir” (1994; reż. Lea Pool)
  • „Quarter in 4 Movements” (1994; reż. Loukia Rikaki)
  • „Marsz Radetzky’ego” (1994; reż. Axel Corti, Gernot Roll)
  • „Trzy kolory: Czerwony” (1994; reż. Krzysztof Kieślowski)
  • „Kiedy mężczyzna kocha kobietę” (1994; reż. Luis Mandoki)
  • „Elisa” (1995; reż. Jean Becker)
  • „Feast of July” (1995; reż. Christopher Menaul)
  • „Elfy z Ogrodu Czarów” (1997; reż. Charles Sturridge)
  • „Wyspa przy ulicy Ptasiej” (1997; reż. Soren Kragh-Jacobsen)
  • „Corazon iluminado” (1998; reż. Hector Babenco)
  • „Dreeming of Joseph Lees” (1999; reż. Eric Styles)
  • „The Last September” (1999; reż. Deborah Warner)
  • „Aberdeen” (2000; reż. Hans Peter Moland)
  • „Weiser” (2000; reż. Wojciech Marczewski)
  • „Love and Rimbaud” (2001; reż. Rae Dawn Chong)
  • „Between strangers” (2002; reż. Edoardo Ponti)
  • „Effroyables jardins” (2003; reż. Jean Becker)
  • „It’s All About Love” (2003; reż. Thomas Vinterberg)
  • „The Beautiful Country” (2004; reż. Hans Petter Moland)

Zasoby w internecie

__
Rafał Toborek
Pozostaw komentarz
    Zapisz się na newsletter, aby dostawać powiadomienia o nowych wpisach wprost na swoją skrzynkę e-mailową. Nie udostępnimy nikomu Twojego adresu.
  • Facebook

  • Archiwum

  • Kategorie

  • Do poczytania

    otwórz wszystkie | zamknij wszystkie
  • Twitter

  • Komentarze

  • Chmura tagów

Bear