Wojciech Kilar

Wojciech Kilar

Wojciech Kilar (ur. 17 lipca 1932 roku we Lwowie, zmarł 29 grudnia 2013 roku w Katowicach).

Edukacje muzyczną rozpoczął w PSSM w Rzeszowie. W latach 1947-48 kontynuował ją w Państwowym Liceum Muzycznym w Krakowie, a przez dwa kolejne lata w Katowicach. W międzyczasie debiutował na Konkursie Młodych Talentów wykonując swoją pierwszą kompozycje – Dwie miniatury dziecięce. Od 1950 roku rozpoczął studia w Państwowej Wyższej Szkole Muzycznej w Katowicach i po pięciu latach otrzymał dyplom kończący, wyjechał do Paryża uzyskując rządowe stypendium i podjął dalsze kształcenie pod czujnym okiem Nadii Boulanger. Zaczął występować jako pianista, grając skomponowane przez siebie utwory. Stworzył między innymi: Oda Bela Bartok In Memoriam (za którą dostał nagrodę fundacji L. Boulanger w 1960 roku), Symfonia na smyczki, Rif 62, Preludium i Kolęda. W przeciągu kilkudziesięciu lat stał się bardzo znanym i szanowanym na całym świecie kompozytorem muzyki poważnej. Do jego największych dzieł należą: Korczak, Krzesany ,Orawa, Victoria, Exodus i Angelus. Były one wykonywane na różnych koncertach w wielu miejscach na całym świecie.

Wojciech Kilar jest także sławnym twórcą muzyki filmowej. Swoją przygodę z nią zaczął w 1958 roku filmem Narciarze. Od tamtej pory z roku na rok zdobywał sobie większy prestiż w tej branży. W roku 1960 napisał muzykę do filmu Kazimierza Kutza Nikt Nie Woła. Od tamtej pory rozpoczyna się współpraca między tymi twórcami, która w przyszłości zaowocowała jeszcze takimi tytułami jak: Perła W Koronie, Sól Ziemi Czarnej i Śmierć Jak Kromka Chleba. Najbardziej płodna okazała się jednak współpraca z Krzysztofem Zanussim, którego poznał w 1970 roku pisząc dla niego Góry O Zmierzchu. Wojciech Kilar był autorem ścieżek dźwiękowych do prawie wszystkich filmów tego artysty. W przeciągu ponad 40 lat swojej kariery kompozytora filmowego współpracował jeszcze z takimi znanymi polskimi filmowcami jak: Andrzej Wajda (Ziemia Obiecana, Kronika Wypadków Miłosnych, Pan Tadeusz), Stanisław Różewicz (Westerplatte, Samotność We Dwoje), Wojciech Has (Lalka), Tadeusz Konwicki (Salto), Marek Piwowski (Rejs) i Krzysztof Kieślowski (Przypadek).

Na początku lat dziewięćdziesiątych Francis Ford Copolla powierzył mu napisanie muzyki do swojego re-make’u klasycznego filmu grozy Dracula. Kompozycja ta szerokim echem odbiła się po całym świecie, przynosząc Wojciechowi liczne słowa uznania i nominację do nagrody „Saturna”. Światową renomę przyniosła mu również współpraca z Romanem Polańskim zapoczątkowana filmem Śmierć I Dziewczyna w 1995 roku. Ich kolejne wspólne filmy to: Dziewiąte Wrota i Pianista.

Za swoją filmową pracę niejednokrotnie Kilar był nagradzany. Najwięcej nagród zdobył na FPFF w Gdyni (Znikąd Donikąd, Linia, Bilans Kwartalny, Ziemia Obiecana, Spirala). Jest laureatem 3 „Orłów” za muzykę do: Pan Tadeusz, Życie Jako Śmiertelna Choroba Przenoszona Drogą Płciową i Pianista. Nominowana go także do „Orła” za Zemstę i do nagrody BAFTA za Pianistę.

Wojciech Kilar niejednokrotnie podkreślał w swoich wywiadach, że muzyka filmowa była zawsze dla niego sposobem na życie, nie poświęcał jej całego swojego czasu, traktował ją jak pracę nic poza tym. Z kolei jak, mówi dalej, „Koncert, symfonia czy msza są to dla mnie rzeczy znacznie ważniejsze niż napisanie muzyki do jakiegoś filmu. To kwestia hierarchii.” Mimo tego, to jeden z najlepszych kompozytorów muzyki filmowej nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. Napisał łącznie ponad 130 partytur filmowych. W 1998 roku został członkiem Polskiej Akademii Umiejętności. Rok później Uniwersytet Opolski przyznał mu tytuł doktora honoris causa.

Autor biografii: Tomek Goska

Filmografia

  • „Dies lectus” (2011)
  • „Profesor od serca. Zbigniew Religa” (2010)
  • „Rewizyta” (2009)
  • „Głosy wewnętrzne” (2008)
  • „Poste restante” (2008)
  • „Serce na dłoni” (2008)
  • „Czarne słońce” (2007)
  • „Królowie nocy” (2007)
  • „Persona Non Grata” (2005; „Koncert na fortepian i orkiestrę” oraz „Preludium chorałowe”)
  • „Pianista” (2002)
  • „Zemsta” (2002)
  • „Suplement” (2002; „Piano Concerto”),
  • „Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową” (2000)
  • „Skarby ukryte” w „Opowieści weekendowe” (2000)
  • „The Ninth Gate” (1999)
  • „Tydzień z życia mężczyzny” (1999)
  • „Pan Tadeusz” (1999)
  • „Our God’s Brother” (1997)
  • „Dusza śpiewa, ostatni krąg, linia opóźniająca” w „Opowieści weekendowe” (1997)
  • „The Portrait of a Lady” (1996)
  • „Damski interes, słaba wiara, urok wszeteczny, niepisane prawa” w „Opowieści weekendowe” (1996)
  • „Fantome avec Chauffeur” (1995)
  • „Cwał” (1995)
  • „Śmierć jak kromka chleba” (1994)
  • „Legenda tatr” (1994)
  • „Faustyna” (1994)
  • „Death and the Maiden” (1994)
  • „Konig der Letzen Tage” (1993)
  • „Dotknięcie ręki” (1992)
  • „Bram Stoker’s Dracula” (1992)
  • „Le Retour” (1990)
  • „Das Lange Gespracht Mit Dem Vogel” (1990)
  • „Życie za życie. Maksymilian Kolbe” (1990)
  • „Napoleon” (1990)
  • „Korczak” (1990)
  • „Stan posiadania” (1989)
  • „Wherever You Are” (1988)
  • „Erloschene Zeiten” (1987)
  • „Wkrótce nadejdą bracia” (1985)
  • „Paradigma” (1985)
  • „Kronika wypadków miłosnych” (1985)
  • „Rok spokojnego słońca” (1984)
  • „Na straży swej stać będę” (1983)
  • „Marynia” (1983)
  • „Blaubart” (1983)
  • „Unerreichbare” (1982)
  • „Imperativ” (1982)
  • „Versuchung” (1981)
  • „Przypadek” (1982)
  • „Da un Paese Lontano (Giovanni Paolo II)” (1981)
  • „Kontrakt” (1980)
  • „Constans” (1980)
  • „Wege in der Nacht” (1979)
  • „Ród Gąsieniców” (1979)
  • „Paciorki jednego różańca” (1979)
  • „David” (1979)
  • „Spirala” (1978)
  • „Rodzina Połanieckich” (1978)
  • „Haus der Frauen” (1977)
  • „Anatomie Stunde” (1977)
  • „Trędowata” (1976)
  • „Smuga cienia” (1976)
  • „Ptaki ptakom” (1976)
  • „Barwy ochronne” (1976)
  • „Znikąd donikąd” (1975)
  • „Ziemia obiecana” (1975; serial telewizyjny)
  • „Trzecia granica” (1975)
  • „Nachtdienst” (1975)
  • „Jarosław Dąbrowski” (1975)
  • „The Catamount Killing” (1974)
  • „Ziemia obiecana” (1974)
  • „Linia” (1974)
  • „Bilans kwartalny” (1974)
  • „Zazdrość i medycyna” (1973)
  • „Wielka miłość Balzaka” (1973)
  • „Hubal” (1973)
  • „Drzwi w murze” (1973)
  • „Szklana kula” (1972)
  • „Opętanie” (1972)
  • „Iluminacja” (1972)
  • „Hipoteza” (1972)
  • „Die Rolle” (1971)
  • „Perła w koronie” (1971)
  • „Gwiazda wytrwałości” (1971)
  • „Brylant Pani Zuzy” (1971)
  • „Bolesław Śmiały” (1971)
  • „Życie rodzinne” (1970)
  • „Romantyczni” (1970)
  • „Rejs” (1970)
  • „Przystań” (1970)
  • „Pierścień Księżnej Anny” (1970)
  • „Martwa Fala” (1970)
  • „Lokis. Rękopis profesora Wittembacha” (1970)
  • „Góry o zmierzchu” ( 1970)
  • „Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię” (1969)
  • „Tylko umarły opowie” (1969)
  • „Struktura kryształu” (1969)
  • „Sól ziemi czarnej” (1969)
  • „Sąsiedzi” (1969)
  • =”Przygody Pana Michała” (1969)
  • „Czerwone i złote” (1969)
  • „Wilcze echa” (1969)
  • „Tabliczka marzenia” (1968)
  • „Samotność we dwoje” (1968)
  • „Ostatni po Bogu” (1968)
  • „Molo” (1968)
  • „Lalka” (1968)
  • „Dancing w kwaterze Hitlera” (1968)
  • „Człowiek z M-3” (1968)
  • „Westerplatte” (1967)
  • „Upiór” (1967)
  • „Stajnia na Salvatorze” (1967)
  • „Sami swoi” (1967)
  • „Morderca zostawia ślad” (1967)
  • „Powrót na ziemię” (1966)
  • „Piekło i niebo” (1966)
  • „Marysia i Napoleon” (1966)
  • „Ktokolwiek wie…” (1966)
  • „Chudy i inni” (1966)
  • „Cała naprzód” (1966)
  • „Bumerang” (1966)
  • „Bicz boży” (1966)
  • „Wyspa złoczyńców” (1965)
  • „Trzy kroki po ziemi” (1965)
  • „Salto” (1965)
  • „Katastrofa” (1965)
  • „Jutro meksyk” (1965)
  • „Późne popołudnie” (1964)
  • „Pięciu” (1964)
  • „Obok prawdy” (1964)
  • „Giuseppe w warszawie” (1964)
  • „Echo” (1964)
  • „Milczenie” (1963)
  • „Mansrada” (1983)
  • „Kryptonim nektar” (1963)
  • „Daleka jest droga” (1963)
  • „Spotkanie w bajce” (1962)
  • „Rodzina Milcarków” (1962)
  • „I ty zostaniesz indianinem” (1962)
  • „Głos
    z tamtego świata” (1962)
  • „Czerwone berety” (1962)
  • „Tarpany” (1961)
  • „Milczące ślady” (1961)
  • „Nikt nie woła” (1960
  • „Lunatycy” (1959)

Zasoby w internecie

__
Rafał Toborek
Pozostaw komentarz
    Zapisz się na newsletter, aby dostawać powiadomienia o nowych wpisach wprost na swoją skrzynkę e-mailową. Nie udostępnimy nikomu Twojego adresu.
  • Facebook

  • Archiwum

  • Kategorie

  • Do poczytania

    otwórz wszystkie | zamknij wszystkie
  • Twitter

  • Komentarze

  • Chmura tagów

Bear